miércoles, 16 de enero de 2013

El Poeta, Caballero y Halconero Real



Ausiàs March  ( 1397- 1459)

Va nàixer en una familia noble de Beniarjó, prop de Gandia. Des de xiquet va ser  el fill predilecte de son pare, Pere March, que li va ensenyar l´art de la poesia i el va formar en la cavalleria. Va ser senyor de Beniarjó, Pardines i Vernissa , cavaller i falconer major  del Rei Alfons el Magnànim. Va estar casat amb la germana de Joanot Martorell, Isabel Martorell.
És el poeta mes important del Segle d´Or valencià.  Les seues poesies íntimes i personals s´allunyen  de la poesia trobadoresca medieval. Els cants d ´amor,  els cants  de mort i el cant espiritual son un conjunt de cent vint-i-huit poemes que van influir als poetes de l´època i èpoques posteriors.

Auisás March (1397 – 1459)

Nació en una familia noble de Beniarjó, cerca de Gandía. Desde niño fue el hijo favorito de su padre, Pere March,  que le enseñó el arte de la poesía y le formó en la caballería. Fue señor de Beniarjó, Pardines y Vernisa, caballero y halconero mayor del Rey Alfonso el Magnánimo. Estuvo casado con Isabel Martorell, hermana de Joanot Martorell.
Es el poeta más importante del Siglo de Oro valenciano. Sus poesías íntimas y personales se alejan de la poesía trovadoresca medieval. Los cantos de amor, los cantos de muerte y el canto espiritual son un conjunto de ciento veintiocho poemas que influyeron a los poetas de la época y épocas posteriores.


Veles e vents han mos desigs complir
faent camins dubtosos per la mar:
mestre i ponent contra d’ells veig armar;
xaloc, llevant, los deuen subvenir,
ab llurs amics lo grec e lo migjorn,
fent humils precs al vent tramuntanal
que en son bufar los sia parcial
e que tots cinc complesquen mon retorn.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.